Spreekbeurt of werkstuk

 

Werk je aan een spreekbeurt of project over de natuur? Ben je op zoek naar een onderwerp? Hier vind je een aantal ideeën.

De triceratopsen van Naturalis

Tussen 2013 en 2019 groef Naturalis wel zes triceratopsen op in Wyoming, Amerika. Van vijf triceratopsen lagen de botten op een hoop, die hoorden bij elkaar. Eén lag een stukje verderop en is nu al te bewonderen in de zaal Dinotijd in het museum. De kudde staat dit jaar heel wat te wachten. In de zomer van 2024 zijn ze los van elkaar te zien in Maastricht, Tilburg, Delft, Haarlem en Leeuwarden. In samenwerking met de lokale bibliotheken en natuurmusea zorgen we ervoor dat jong en oud, van noord tot zuid, gratis oog in oog kan staan met een Triceratops. Daarna presenteren we de kudde voor het eerst samen in Naturalis, vanaf 17 oktober 2024. Ontdek hieronder meer over de triceratopsen van Naturalis.

Bart Bus | Licentie: CC BY 4.0

Trix - de T. rex in Naturalis

In 2013 groef Naturalis een T. rex op in Montana, Amerika. Een unieke vondst, want het skelet bleek voor een groot deel compleet. Ze werd Trix genoemd en staat nu te pronken in het museum. We weten inmiddels veel over dit prachtige skelet van een dier dat een zwaar leven heeft gehad. Lees er hieronder meer over.

Petra Sonius | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Tyrannosurus rex Trix van Naturalis

Fossielenonderzoeker

In de toren van Naturalis liggen meer dan drie miljoen fossielen - en daar komt elke dag meer bij. Met die collectie kunnen we onderzoeken hoe de wereld er vroeger uitzag.  Onze onderzoekers gaan ook zelf op zoek naar nieuwe sporen uit het verleden. In deze artikelen vind je meer over wie dat zijn en wat zij doen. 

(c) Door Servaes Neijens National Geographic | Licentie: CC BY-SA 3.0 NL
T. rex opgraving van 2013

Kleine katten en grote katten

Katten, wie houdt er niet? Van de kleine brave huiskat tot de grootste katachtige: de tijger. En wat dacht je van uitgestorven katachtigen als de Kaapse Leeuw en de sabeltandtijger?

Charlesjsharp | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0