Pipa pipa: zorgzame kikker krijgt kleintjes uit rug

Morgan Hoftijzer, 11 april 2018

Er zijn veel dieren die eieren leggen. Denk maar aan kippeneieren maar ook aan kikkereitjes. Eieren zijn er dan ook in verschillende vormen, kleuren en maten. In deze eieren zitten de nakomelingen. Het is belangrijk eieren goed te beschermen. Ieder dier doet dit op een andere manier. Maar de Pipa pipa heeft hier wel een heel bijzondere manier voor gevonden. Deze kikker neemt de eieren namelijk op in haar rug. Bizar hè?

Pipa pipa: een platte kikker

De Pipa pipa is een kikker die leeft in wateren in het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika, waaronder Suriname. Pipa pipa heet daarom ook wel Surinaamse pad of Surinaamse pipa. Het lichaam heeft een bruingrijze kleur, een vierkante vorm en de kop heeft een driehoekige vorm. Verder is de Pipa pipa plat. Hierdoor lijkt deze kikker op een blad, waardoor hij zich goed kan verschuilen.

Bedenk nog een andere reden waarom de platte vorm voordelen heeft.

Zwemmende Pipa pipa
Pouzin Olivier I Licentie: CC SA 3.0

Tijd om te paren

Wanneer mannetjes willen paren maken ze een scherp klikkend geluid. De vrouwtjes komen op dit geluid af. Tijdens het paren zit het mannetje op het vrouwtje in een bepaalde paargreep. Deze paargreep noemt men de amplexus. Tijdens de amplexus bewegen de kikkers in de vorm van bogen. Bij elke beweging laat het vrouwtje 3 -10 eitjes in het water los. Het mannetje bevrucht de eitjes en zorgt dat ze in de rug van het vrouwtje komen. Het mannetje doet dit door een specifieke beweging te maken. De rug van het vrouwtje is in de paartijd extra zacht waardoor de eitjes makkelijk opgenomen kunnen worden.

Wikicommons I Licentie: CC0
Een Pipa pipa met kuiltjes vol kleine kikkertjes op haar rug

Pipa pipa: de honingraat kikker

Nadat de eitjes in de rug zitten, vormen de eitjes kuiltjes in de rug. Die ziet eruit als een honingraat. De jongen groeien in deze kuiltjes tot ze ontwikkeld zijn. Daarna verlaten zij hun moeders rug. Dit ziet er heel bijzonder uit. Durf jij het filmpje te bekijken? Ze zien eruit als volwassen kikkers, maar zijn maar 2 cm lang. Vanaf dit moment kunnen de kikkertjes voor zichzelf zorgen.

Bescherming van haar kleintjes

Tijdens de ontwikkeling kunnen de jongen zichzelf nog niet beschermen tegen allerlei gevaren.  Roofdieren zien deze eitjes of kleine kikkertjes als een lekker hapje. Door de eitjes in haar rug op te nemen, beschermt de Pipa pipa haar jongen. Niemand kan bij haar jongen totdat ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.  

Bedenk een andere manier hoe een moederdier haar eitjes kan beschermen.

Collectie van Naturalis

In de collectie van Naturalis bevinden zich ook Pipa pipa exemplaren. Kijk maar eens naar de afbeeldingen hieronder. Bij foto 1 zie je de eitjes in de kuiltjes in de rug liggen. Bij foto 2 kruipen de kleine kikkertjes uit de rug. Wat zijn het er veel hè?  

 

Twee Pipa pipa exemplaren in de collectie van Naturalis
Naturalis | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0