Waar is die veer voor?

Anne Smits, 8 april 2021

Je hebt vast wel eens een veer gevonden. Op straat of in het bos liggen ze voor het oprapen. Is het je opgevallen dat al die veren er verschillend uitzien? De een is pluizig, de ander stevig. Sommige hebben een felle kleur, terwijl andere bruin zijn. Waar gebruiken vogels al die verschillende veren voor?

Onderdeel van:

Lekker warm

Als je een zacht veertje vindt, heb je een donsveer te pakken. Donsveren hebben lange, pluizige vertakkingen, die baarden heten. Dons zit dicht op de huid van de vogel en door de lange baarden blijft de vogel lekker warm. Mensen gebruiken dons ook graag om warm te blijven, in dekens of winterjassen bijvoorbeeld.

Een jonge kerkuil met donsveren.
Petra Sonius | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Vogels dragen een regenjas?

Vogels hebben dekveren die als dakpannen over het dons liggen. Dekveren zien er anders uit dan donsveren. Aan de onderkant zijn de baarden pluizig als dons, maar aan de punt van de veer zijn de baarden stevig en plakken ze aan elkaar. Door die aan elkaar geplakte baardjes houden dekveren wind en water tegen. Dekveren geven vogels ook hun kleuren. Er zijn vogels met bruingevlekte dekveren - fijn om niet op te vallen bij roofdieren - maar ook vogels die juist felgekleurde veren hebben. Becky Desjardins, preparateur bij Naturalis, is een beetje jaloers. “Vogels kunnen alle kleuren van de regenboog hebben,” zegt ze.

Aan de onderkant van deze dekveer zijn de baarden pluizig, maar de gekleurde bovenkant heeft stevige baarden die aan elkaar plakken.
Buntysmum - Pixabay | Licentie: Pixabay License
De dekveren van deze langstaartnachtzwaluw hebben verschillende kleuren bruin. Met zijn onopvallende verenpak kan de vogel zich goed verstoppen tussen dorre blaadjes.
Charles James Sharp - Wikimedia | Licentie: CC BY-SA 4.0
Een felgekleurde paradijstangare is in zaal de Verleiding niet te missen.
Petra Sonius - Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0

De lucht in op veerkracht

Om te vliegen hebben vogels speciale dekveren: slagpennen. Deze veren zijn een beetje gebogen, extra lang en heel stevig. Ze zitten zelfs vast aan het vleugelbot. Allemaal handig voor het vliegen. Slagpennen zijn asymmetrisch: de baarden die op de vleugel naar voren wijzen, zijn korter. Door de baarden te onderzoeken, valt te ontdekken of een vleugelveer van een linker- of rechtervleugel komt.

Bij sommige vogels zijn de slagpennen niet stevig. Welke vogels zouden dat zijn?

Bij deze rode ibis is goed te zien dat de korte baarden op de vleugelveren naar voren wijzen.
Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

Een staart kan alles

Een stevige veer kan ook een staartveer zijn. Veel vogels gebruiken hun staartveren om te sturen bij het vliegen. Maar soms hebben ze nog een andere functie. Fazantmannetjes hebben bijvoorbeeld lange staartveren met mooie strepen, daarmee kunnen ze vrouwtjes verleiden. Maar staartveren kunnen voor nog meer dingen worden gebruikt. Boomkruipers hebben stevige staartveren. Die gebruiken ze als extra steuntje om goed tegen een boom te zitten.

Petra Sonius - Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
In zaal de Verleiding zie je een pauw met prachtige staartveren.
YouTube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

In dit filmpje kun je zien hoe een taigaboomkruiper zijn staart gebruikt.

Kun je nog een andere vogel bedenken die net zulke staartveren als een boomkruiper heeft?

Verenpracht

“Veren zijn zo verbazingwekkend,” zegt Becky. “Ze zijn als een baljurk, een zweefvlieger, een waterdichte jas, een dekbed, of een camouflagepak.” Kijk maar eens goed naar de volgende veer die je opraapt. Misschien vogel je wel uit waar de veer voor is.

Kijk eens naar de veren hieronder. Waar zijn ze voor?