Becky Desjardins

preparateur
Tamara Griffioen, 13 januari 2021

Naturalis bewaart meer dan 42 miljoen dieren, planten, fossielen, stenen en schelpen. Ieder jaar komt er meer bij. Becky Desjardins is preparateur bij Naturalis. Zij zorgt ervoor dat de objecten klaar zijn om toegevoegd te worden aan de collectie.

Wat doe je bij Naturalis?

Ik bewerk dieren of planten, zodat we ze lang en mooi kunnen bewaren. Dat heet ‘prepareren’. Bij een dood dier snijd ik de binnenkant eruit en bewaar ik de huid. Deze vul ik met katoen of watten. Eigenlijk kun je alles prepareren. Planten plak je op speciaal zuurvrij papier. Fossielen maak je heel voorzichtig schoon. Ik heb zelfs een keer een heel oud pistool geprepareerd. Doordeweeks prepareer ik één keer per week in de zaal LiveScience. Daar kun je van dichtbij bekijken hoe prepareren werkt. Iedereen is hierbij welkom! De zaal LiveScience is altijd gratis toegankelijk.

Becky onderzoekt een vleugel.
Petra Sonius - Naturalis Biodiversity Center | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0

Heb jij ook de dieren in het museum geprepareerd?

Mensen denken vaak dat ik alle dieren zo mooi maak zoals ze in het museum te zien zijn. Dat is niet waar. Opgezette dieren nemen veel ruimte in. Ik bewerk dieren en planten zo praktisch mogelijk, zodat ze weinig ruimte innemen en er makkelijk onderzoek naar kan worden gedaan. Vogels prepareer ik bijvoorbeeld zo dat ze naast elkaar kunnen liggen in een lade. Zo’n opgevulde vogelhuid heet een balg.

Vogelbalgen in de collectie.
Naturalis Biodiversity Center | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Waarom is prepareren zo belangrijk voor Naturalis?

Door het prepareren van dieren, planten en fossielen breiden we de collectie uit. Dode dieren zijn heel waardevol voor onderzoek. De collectie is een soort bibliotheek. We hebben al heel veel dieren, maar ieder dier is toch net anders. We willen altijd meer dieren hebben van verschillende plekken en uit verschillende seizoenen. Dan is bijvoorbeeld te zien hoe het gaat met de merels in Nederland of in de wereld.

Hoe ben je preparateur geworden?

“Ik heb er geen studie voor gedaan, maar ik heb wel cursussen gevolgd. Toen ik bij Naturalis kwam werken, vroeg de toenmalige preparateur Duncan Reeder of ik wat vogels voor hem kon prepareren. Door te oefenen heb ik geleerd hoe ik vogels, zoogdieren en planten moet prepareren. En nu kan ik van alles een beetje.”

Becky prepareert buiten een haai en in de zaal LiveScience werkt zij op hoogte aan de maanvis.
Naturalis Biodiversity Center | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Welk dier/fossiel/plant is je het meest bijgebleven?

Er is zoveel leuk. Ik heb een keer een Amerikaanse winterkoning (Troglodytes hiemalis) opgezet. Ik hou van dit soort kleine vogeltjes. Winterkoninkjes hebben lange veren en dat maakt ze makkelijk te prepareren. Ik begon enthousiast dit winterkoninkje te vullen met katoen. Toen ik de huid weer dichtmaakte, zag het vogeltje eruit alsof het een honkbal had gegeten. Zo dik! Ik vind hem superlief, maar het is niet het meest mooie exemplaar ooit.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Elke dag is verschillend. Dat maakt het zo leuk. Ik heb geen idee wat er binnenkomt. Dan weer vraagt een collega of ik een geweer wil repareren, dan wil een onderzoeker een speciaal insect. Soms brengen bezoekers mij dode dieren die ze gevonden hebben. Het is leuk om te bedenken dat wat ik doe een tweede leven geeft aan dode dieren. Het dier krijgt waarde doordat de onderzoekers de collectie gebruiken.