“Ik onderzoek alles wat leeft in steden; dieren, planten en schimmels. Van huis uit ben ik botanicus, plantenonderzoeker. Ik kijk meestal naar plantjes, maar ook naar de omgeving waarin ze leven, diersoorten en naar genetische informatie. Ik doe onderzoek naar kadeplanten in verschillende steden. Dat zijn planten die op de kade langs grachten en slootjes groeien. Leiden doet het vrij slecht in vergelijking met kadeplanten uit Utrecht of Amsterdam. Dit komt waarschijnlijk omdat Leiden een ander soort cement gebruikt in de kademuren. Hier houden kadeplanten niet van.”
Doe je al je onderzoek alleen?
“Nee, zeker niet. Bij het onderzoek naar slootoevers helpen studenten en iedereen die wil. Het is een citizen science project, waarbij iedereen wetenschappelijk onderzoek kan doen. Bij dit onderzoek kijken we naar de kwaliteit van slootoevers. Hoe meer soorten planten daar groeien, hoe meer soorten dieren er voorkomen.”
Kan iedereen meedoen?
“Jazeker, als je in de regio van Leiden woont. We organiseren workshops in het herkennen van plantensoorten. Oeverplanten zijn makkelijk te herkennen. Ook is er een website met quizzen om mee te oefenen: www.mijnoeverplanten.nl. Iedereen die aan het onderzoek meedoet, kiest een eigen stuk oever uit. Langs een stuk van veertig meter kijk je elke tien meter naar de planten die er groeien. In totaal kijk je dan naar vijf plekken. Een plant die op twee of meer van deze plekken voorkomt, noteer je. Na het doorgeven komt je oever op de website te staan met een gekleurd bolletje. Rood is slecht en bij een oever met een groen bolletje groeien juist veel soorten planten. We hebben al meer dan 1.000 oevers op de website staan. De omgeving van Leiden wordt zo heel goed in kaart gebracht.”
Ben je zelf ook te vinden in het veld?
Het meeste onderzoek wordt uitgevoerd door studenten, maar zoveel mogelijk kijk ik dan met hen mee op locatie. Ik vind onderwijs ook heel leuk. Ik geef vaak les, en daar gaat veel tijd in zitten. Gelukkig is biodiversiteit in de stad erg in trek. Nu kan ik mijn onderzoek uitvoeren via mijn studenten.
Hoe ben je zelf begonnen als onderzoeker?
“Ik wilde eigenlijk onderzoek doen naar diergedrag. Daar ging ik voor in Leiden studeren. Dit viel toch een beetje tegen, de hele dag sluipwespen bestuderen was niet mijn ding. Op een dag kwam ik in het herbarium, hier voelde ik me direct thuis. Via het herbarium kon ik toen negen maanden op veldwerk in Sumatra, Indonesië. Ik deed onderzoek naar de familiestambomen van planten. Weinig mensen vonden dit toen interessant, dus er was voor mij genoeg te doen. Zo groeide ik helemaal in de plantenwereld en die heb ik nooit meer verlaten.”
Wat is je motivatie om onderzoek te doen?
“Ik wil het liefst weer groen terugbrengen in de stad en iets doen aan het verlies aan biodiversiteit. Als ik dan een bepaalde leuke plantensoort ontdek in de stad, dan is dat een teken dat het goed gaat!