Er zijn veel verschillende bijenmixen te koop. Welke mix lokt nou de meeste bijen? Dit is helaas (nog) niet bekend. Er leven meer dan 300 soorten bijen in Nederland, met allemaal hun eigen voorkeuren. Zandbijen bezoeken graag zevenblad. Roodgatjes houden van hondsdraf. Aardhommels kiezen voor kruisdistel. Ga zo maar door. Lisette van Kolfschoten van Naturalis vergeleek vier bloemenmixen en onderzocht waar de meeste bijen op af kwamen. Ze ontdekte dat de Tübingen mix van Dille en Kamille favoriet was bij hommels.
Wat is bijenmix?
Bijenmix is een zaadmengsel van bloemen met nectar, stuifmeel of allebei. Bijen eten graag nectar en stuifmeel. Vooral larven zijn gek op stuifmeel. Bloeiende planten met nectar of stuifmeel trekken bijen aan. Een bijenmix bevat vaak meer dan twintig soorten zaden van bloemen waar bijen dol op zijn, zoals klaproos, goudsbloem of korenbloem.
Inheemse of uitheemse bloemen?
Op de verpakking van een bijenmix staat of de bloemen inheems of uitheems zijn. Natuurliefhebbers zaaien het liefst inheemse planten. Ze zijn aan het Nederlandse weer gewend. Inheemse bijen en planten zijn op elkaar afgestemd. Als de bijen uitvliegen, bloeien de planten. Uitheemse bloemen zijn vaak prachtig, maar vatbaarder voor ziekten. Zou je het aan de bijen zelf vragen, dan lijkt er geen voorkeur te zijn. Bijen houden van allebei. Een exotisch avontuurtje zoals zonnebloem slaan ze niet af, maar ook hier verschillen smaken per bijensoort.
Eenjarige of meerjarige bloemen?
Wie snel bloemen wil zien bloeien, zaait eenjarige planten zoals korenbloem, klaproos of kamille. Ze bloeien nog hetzelfde jaar. Tweejarige planten als rode klaver en robertskruid bloeien na twee jaar. Meerjarige planten trekken er gerust een paar jaar voor uit. Overblijvende of vaste planten, zoals tijm, fluitenkruid of bosaardbij, bloeien steeds opnieuw. Wie nu denkt dat eenjarige planten snel wilde bijen lokken vergist zich. Wilde bijen zijn gewoontedieren. Ze zullen niet gauw verhuizen. Je moet (soms vele jaren) geduld hebben voordat ze op je bloemen afkomen.
Biologische zaden of niet?
Een biologisch zadenmengsel is te herkennen aan het eu-organic of eko-keurmerk op de verpakking. De zaden zijn geteeld met echte mest. Onkruid is tijdens de teelt weggehaald met de hand of machines, zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Als het keurmerk niet op de verpakking staat kunnen er chemicaliën gebruikt zijn tegen onkruid of ongedierte. Biologische zaden zijn beter voor het milieu. Een logische keuze?
Dilemma als kans
Eenmaal een mix gekozen ben je er nog niet. Op welke zonnige plek zaai ik? Voel ik me schuldig als ik hier wat andere plantjes weghaal? Is de grondsoort goed? Van welk nabijliggend natuurgebied komen de bijen? Een dilemma is weliswaar lastig, het vormt ook een kans. Je gaat op zoek naar je ware wensen voor de tuin en de bijen. Stap voor stap zet je op een rij wat voor jou belangrijk is. Opgelucht maak je een weloverwogen een keuze. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten.