Geelgouden gifkikker

Niels Waarlo, 23 mei 2017

De geelgouden gifkikker is zo giftig dat één kikker genoeg gif bij zich heeft om tien volwassenen te doden! Er staat trouwens wel geelgouden gifkikker boven dit artikel, maar eigenlijk heeft deze kikker geen officiële Nederlandse naam. Soms wordt hij vanwege zijn kleur ‘gouden pijlgifkikker’ genoemd, maar er is al een andere kikkersoort die zo heet (de Dendrobates auratus). Laten we het voor nu houden op ‘geelgouden gifkikker’.

Onderdeel van:

De oorzaak van de felle kleuren

Je hebt al gezien dat de geelgouden gifkikker een prachtige kleur heeft. Dat is niet voor niets. Als een roofdier, bijvoorbeeld een slang of vogel, deze kikker eet, zal hij sterven, maar de kikker waarschijnlijk ook. Pijlgifkikkers moeten dus niet alleen giftig zijn, ze moeten dit ook laten zien. Dat doen ze met die felle kleuren. Daarmee zeggen ze eigenlijk: pas op, als je mij opeet, kun je het niet navertellen. De roofdieren begrijpen die boodschap.

Th. Hubin, KBIN | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Geelgouden gifkikker

Het nut van het gif voor de mens

Omdat de geelgouden gifkikker zo giftig is, wordt hij door de lokale bevolking al eeuwenlang gebruikt om pijlen mee te vergiftigen. De term ‘pijlgifkikker’ komt van dit gebruik. Het sterke gif van de geelgouden gifkikker heet ‘batrachotoxin’. Zodra een klein beetje van dit gif in de bloedbaan komt, zorgt het voor verlamming en kan het slachtoffer sterven, bijvoorbeeld doordat het hart stopt. Het gif van de geelgouden gifkikker is ook bruikbaar om er juist medicijnen van te maken. Het gif, batrachotoxine, verlamt spieren. In heel lage dosissen is de stof daardoor voor ons bruikbaar als bijvoorbeeld verdovingsmiddel en spierverslapper.