Zwarte weduwe

Niels Waarlo, 23 mei 2017

Als je het over gevreesde spinnen hebt, komt de zwarte weduwe al gauw naar boven. De reden dat deze spinnen zo gevreesd zijn, is dat ze behoorlijk giftig zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar verspreiden zich steeds verder over de wereld. Heel af en toe komt er zelfs een in Nederland via een scheepslading. Dit soort dieren, die door de mens in Nederland voorkomen maar hier oorspronkelijk niet leefden, heten ‘exoten’. Met het project Exoten in het Nederlands Soortenregister helpt Naturalis om informatie te verzamelen over exoten als de zwarte weduwe.

Onderdeel van:

Wat gebeurt er als een zwarte weduwe bijt?

Zwarte weduwen zijn giftig, maar niet agressief naar mensen toe. Ze bijten ons alleen uit zelfverdediging. Bovendien kunnen enkel de vrouwtjes onze huid doorboren om gif in te spuiten. De mannetjes zijn dus helemaal niet gevaarlijk. Als je toch wordt gebeten, voel je eerst nog niks, maar na een paar minuten gaat de beet veel pijn doen. Daarnaast kun je duizelig en misselijk worden. Ook kun je moeite krijgen met ademhalen. De kans dat een mens doodgaat aan een beet, is gelukkig klein.

Bedenk zelf eens waarom het vrouwtje haar partner dood wil maken.

Wie moeten er bang zijn voor de zwarte weduwe?

Wie veel banger moeten zijn voor de beet van de zwarte weduwe dan mensen, zijn de insecten die ze in haar sterke web vangt om op te eten. Wanneer een prooi eenmaal vast zit, spuit ze hem vol met stoffen die de prooi van binnenuit oplossen. Het vloeibaar geworden binnenste zuigt ze daarna op. Ook de mannetjes moeten uitkijken. Wanneer een mannetje en een vrouwtje hebben gepaard, komt het namelijk voor dat het vrouwtje het mannetje doodt en opeet. Daarom zoekt het mannetje een vrouwtje dat al heeft gegeten voordat hij naar haar toegaat om te paren.