De zeven meest bizarre penissen

Morgan Hoftijzer, 10 oktober 2018

Penissen? Men kan zo gek niet verzinnen of ze bestaan. Binnen iedere diersoort heeft man en vrouw op elkaar passende geslachtsdelen, want elk slot heeft een passende sleutel. Zo blijft bevruchting binnen een soort. De verschillen zijn verbijsterend. Benieuwd geworden? Hieronder een lijst van de zeven meest bizarre penissen!

Onderdeel van:

Grootste penis

De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier op aarde, maar heeft ook de grootste penis. De gemiddelde lengte is maar liefst drie meter en zo dik als een lantaarnpaal!

Licentie: Richard Gould | CC BY-SA 2.0
Penis van de blauwe vinvis (Balaenoptera musculus)

Relatief langste penis

Als we kijken naar de grootte van de penis in verhouding tot het lichaam, dan heeft de rankpootkreeft de grootste penis. De penis van een rankpootkreeft is 25 keer zo lang als de rankpootkreeft zelf.

Filmpje rankpootkreeften

Rankpootkreeften zitten vast aan rotsen in de zee. Waarom is zo’n lange penis hier handig?

Glen Bowman | Licentie: CC BY 2.0
De kurkentrekker penis van een eend (Anas platyrhynchos)

Gekrulde penis

De meeste vogels hebben geen penis, maar de wilde eend is een uitzondering. Wilde eenden hebben een penis in de vorm van een kurkentrekker. Voor een lange tijd hadden onderzoekers geen idee waarom een eendenpenis deze vorm heeft. Nu denken ze het antwoord te vinden bij de vrouwtjeseenden. Eendenvaginas zijn namelijk als een tegengestelde kurkentrekker gevormd; alleen de beste mannetjeseenden lukt het de vrouwtjeseenden te bevruchten.

Gespleten penis

Slangen hebben een lange staart, dat maakt voortplanting moeilijker. Om deze reden hebben slangen een hemipenis, dat betekent letterlijk een ‘penis in twee delen’. Zo kan het mannetje zowel linksom als rechtsom contact maken met het vrouwtje, dat vergroot de kans op bevruchting.

Licentie: Tess Thornton | CC BY-SA 3.0
Hemipenis, de twee bolletjes aan de rechterkant van de foto, van een ratelslang (Crotalus)

Los zwemmende penis

De argonaut is een octopus soort. Mannetjes zijn aanzienlijk kleiner dan vrouwtjes. Toch hebben de mannetjes een slimme manier om de vrouwtjes te bevruchten. Mannetjes hebben een aangepaste arm, een hectocotylus genaamd, die zaad bevat. Het mannetje schiet de hectocotylus naar het vrouwtje, welke in het vrouwtje de weg vindt naar haar eitjes en deze bevrucht.

Licentie: Tamaki Sono | CC BY 2.0
De penis van slakken (Gastropoda) zit vlakbij het hoofd

Penis in de nek

De meeste slakken zijn hermafrodiet; ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. De penis van slakken zit op een aparte plek; namelijk dichtbij de kop!

Wist je dat sommige slakken zichzelf kunnen bevruchten, omdat ze hermafrodiet zijn?

Zingende penis

Als laatste het vijverdwergduikertje, dat in deze lijst staat niet vanwege zijn uiterlijk maar vanwege zijn geluid. Dit insect heeft een lichaam van twee millimeter, maar produceert tot verhouding van zijn lichaam toch het hardste geluid van alle dieren. Het geluid klinkt vrijwel even hard als een deurbel. Een mannetje maakt dit geluid om vrouwtjes aan te trekken. Bijzonder is dat hij dit doet met zijn penis! Geen wonder dat dit diertje ook wel ‘zingende penis’ genoemd wordt.   

Filmpje vijverdwergduikertje

Zo zie je maar dat er bizarre penissen zijn. Naast deze zeven voorbeelden zijn er nog veel meer bijzondere exemplaren te vinden. Benieuwd naar meer? Kom straks kijken in het nieuwe museum!