Luc Willemse

collectiebeheerder sprinkhanen
Marin Visscher, 24 november 2021

Het grootste gedeelte van de collectie van Naturalis bestaat uit insecten. Als collectiebeheerder probeert Luc Willemse zoveel mogelijk van die soorten bereikbaar en beschikbaar te maken voor iedereen die ze nodig heeft voor onderzoek. “Als iemand een sprinkhaan nodig heeft uit de toren, moeten ze bij mij zijn.”

Baudewijn Odé | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Luc op de foto met een gedurfde sprinkhaan.

Wat doe je bij Naturalis?

"Ik ben de collectiebeheerder van de sprinkhanen en verwante groepen insecten zoals wandelende takken, bidsprinkhanen, kakkerlakken en oorwormen. Ik zorg ervoor dat onderzoekers en andere geïnteresseerden van over de hele wereld, ze kunnen bestuderen. Daarom etiketteer ik de lades waar ze in zitten, fotografeer ze als onderzoekers dat graag willen en controleer of ze de juiste naam hebben."

Hebben nog niet alle insecten de juiste naam dan?

"Helaas is lang niet alles is goed gedetermineerd (op naam gebracht). Het zou me niet verbazen als maar driekwart van de soorten de juiste naam heeft. De rest heeft een verouderde naam of is per ongeluk voor een andere soort aangezien. Verder is ook nog eens zo’n 10 tot 20 procent van de collectie nog helemaal niet op naam gebracht. Hierdoor kunnen onderzoekers moeilijker hun werk doen. Specialisten moeten eerst bepalen tot welke soort deze sprinkhanen precies behoren. Dat is een belangrijke taak die snel gedaan moet worden."

Rob Felix | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Op zoek naar insecten in Spanje.

Waar komt je passie voor insecten vandaan?

"Als klein jongetje liep ik al door het veld om insecten te verzamelen, dat leerde ik van jongs af aan van mijn vader. Die interesse heeft hij weer van mijn opa overgenomen, want die deed ook al onderzoek naar sprinkhanen. Er zitten dus drie generaties aan sprinkhaanverzamelaars in mijn familie. Mijn vader had zelf een collectie van zo’n 75.000 tot 100.000 sprinkhanen, met meer dan 3000 verschillende soorten! Zijn collectie en die van mijn grootvader staan nu in Naturalis. "

Kan jij op de foto's ontdekken wie de sprinkhanen heeft verzameld?

Wat vind je het belangrijkste in je werk?

"Kennis en collectie toegankelijk maken vind ik het belangrijkste. In dat opzicht verschil ik best wel van van mijn vader. Hij wilde vooral kennis opdoen, maar ik vind het juist belangrijk om mijn enthousiasme en kennis te delen met mensen. Daarom heb ik bijvoorbeeld niet zo lang geleden een veldgids gemaakt voor Griekse sprinkhanen, zodat mensen die in Griekenland een sprinkhaan zien deze makkelijker een naam kunnen geven."

Wat wil je graag nog ontdekken?

"Ik zou het spannend vinden om de verspreiding van Griekse sprinkhaansoorten te koppelen aan hoe het landschap er daar uit ziet. Griekenland heeft heel veel bergen en eilanden die allemaal invloed hebben op hoe soorten ontstaan en zich verspreiden. Het lijkt me bijvoorbeeld erg interessant om te onderzoeken waarom een soort alleen op een bepaald eiland of een bepaalde berg voorkomt. Hoe is die daar terecht gekomen en waarom zit hij niet op een andere berg?"