Pasquale Ciliberti

collectiebeheerder vliegen en muggen
Lotte Vonk, 21 oktober 2020

Vliegen en muggen... niet iedereen is er dol op, maar Pasquale Ciliberti wel. Hij is de collectiebeheerder van deze kleine beestjes in Naturalis. Wat houdt zijn werk precies in? Waarom vindt hij het zo leuk? Pasquale vertelt over zijn baan als collectiebeheerder.

Wat doe je bij Naturalis?

“Ik beheer de collectie vliegen en muggen. Ik zorg ervoor dat de collectie goed op orde is, zodat alles makkelijk te vinden is. Als onderzoekers iets willen zien of lenen, weet ik meestal precies waar het ligt. Je zou mij kunnen zien als een bibliothecaris, maar in plaats van boeken beheer ik dode insecten, in dit geval muggen en vliegen.”

 

Denk jij dat Pasquale op zijn werk vaak wordt gestoken door muggen? Waarom wel of niet?

Waarom beheer je alleen de vliegen en muggen?

“De insectenverzameling van Naturalis bestaat uit wel 18 miljoen beestjes. Omdat het er zoveel zijn, zijn ze verdeeld in groepen. De vlinders, kevers, wantsen en libellen hebben allemaal een eigen collectiebeheerder.”

Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Pasquale in de vliegen- en muggencollectie.
Werajoe | Licentie: RF Getty Images
Wc-motmug.

Wat vind je er zo leuk aan?

“Ik vind het fascinerend dat muggen en vliegen in bijna iedere omgeving voorkomen. Ze leven zelfs in het riool. De wc-motmug bijvoorbeeld. Deze mug leeft overal ter wereld in riolen, wc's en badkamers. Een klein beetje stilstaand water is voor deze mug al voldoende om te kunnen overleven.”

Kijk eens naar de lange haren en antennes van deze mug. Waarvoor zou hij die gebruiken?

Wanneer wist je dat je collectiebeheerder wilde worden?

“Ik heb biologie gestudeerd en tijdens deze studie liep ik stage bij het Zoölogisch Museum Amsterdam. Ik was altijd al geïnteresseerd in kleine beesten en in dit museum kon ik er heel veel bekijken. De collectie was zo groot en er was zoveel te zien; er ging een wereld voor mij open.”

Doe je ook onderzoek?

Ik onderzoek twee muggenfamilies in Nederland. Dit onderzoek bestaat uit het verzamelen en identificeren van muggen en het maken van verspreidingskaarten. Op deze verspreidingskaarten laat ik zien welke muggen waar voorkomen.”

Doe je dat onderzoek buiten of binnen?

“Vooral binnen. De muggen die ik onderzoek zijn heel klein. Ik bekijk ze onder de microscoop. Dan kan ik goed alle kenmerken bestuderen. Aan deze kenmerken kan ik de soort mug herkennen. Eerst moeten ze natuurlijk wel gevangen worden. Dat doen andere mensen, die sturen de muggen naar mij op.”

Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Pasquale aan het werk in Naturalis.

Herken jij de mug op het beeldscherm van Pasquale?

Heb je tips voor iemand die ook onderzoeker of collectiebeheerder wil worden?

Volg je passie. Zoek contact met mensen die er verstand van hebben. Wetenschappers willen je altijd meer vertellen. Ga vooral zelf beestjes of andere dingen verzamelen en bestuderen!”