Leven tussen eb en vloed

Tom van den Top, 12 juli 2022

Het ene moment lig je op het strand, het volgende moment stroomt het water over je voeten. Het water is van eb naar vloed gegaan. Vervelend als je op het strand ligt en je moet je handdoek verschuiven. Maar hoe gaat het leven op het strand hiermee om?

Leven in het water

Veel onderwaterleven beweegt gemakkelijk mee met het water. Vissen doen dit vanzelf. Gemiddeld gaat het water elke 12 uur en 25 minuten van eb naar vloed en weer terug. In deze tijd schuift de kustlijn soms wel een aantal kilometers op. Onderwaterexpert Willem Renema vertelt: “veel vissen stromen elke keer gewoon mee met de beweging van het water. Er zijn ook veel soorten die hier niet tegen kunnen, maar die leven dan ook niet in dit water dat de kustlijn steeds doet opschuiven.”

Wist je dat eb en vloed wordt veroorzaakt door de maan?

da-kuk I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
De maan trekt aan de zee

Kracht van de maan

Tijdens haar rondje om de aarde trekt de maan met een steeds andere kracht aan de aarde waardoor de hoogte van het water verandert. Hierdoor zijn de verschillen tussen eb en vloed groter tijdens volle maan dan tijdens een halve maan.

Jose Pouwels I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Door zijn schelp goed dicht te houden, verliest de schelp niet te veel vocht en blijft hij leven.

Leven aan de kust

Voor veel dieren langs de kust maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Ze zijn aangepast aan de veranderingen. Weekdieren leven tijdens vloed in het water en tijdens eb op het droge. Zo gebruiken mosselen stevige draden om in het zand te blijven zitten. Door hun schelp te sluiten houden ze water vast zodat ze niet uitdrogen. Zoogdieren zoals zeehonden en walrussen leven met eb en vloed zowel in het water als op het land. Voor hen maakt het weinig uit of het eb of vloed is. Voor schildpadden die hun eieren aan de kust leggen is het iets moeilijker. De kleintjes moeten namelijk de tocht naar het water maken, dus dit water kan maar beter niet te ver weg zijn.

KyleGoesGlobal I youtube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Zie hoe deze baby-schildpadden hun weg naar de oceaan vinden.

Leven in de lucht

Veel vogels kunnen de verschuivende kustlijn heel goed gebruiken. Als het water tijdens eb wegtrekt, laat het veel weekdieren achter op het strand. Ondanks verschillende manieren waarop de weekdieren zich beschermen, zijn de diertjes nu een stuk zichtbaarder voor vogels die op zoek zijn naar een lekker hapje. Ook vangen de vogels soms gemakkelijk visjes als er laag water is. Renema legt uit: “vissen worden soms gevangen in kleine kreekjes waaromheen het water is weggespoeld. In dit water zijn ze erg kwetsbaar voor vogels.”

Mantonature I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Met haar spitse snavel boort de rosse grutto in de bodem op zoek naar weekdieren of wormpjes. Doordat het eb is, vindt het vogeltje veel meer eten.

Goed opletten

Naast deze dieren zijn er nog genoeg planten en andere grote en kleine beestjes die prima leven aan een kust met eb en vloed. Om hier te overleven, is het belangrijk goed op te letten. Voor je het weet verschuift de kustlijn en is alles weer even helemaal anders.

Als het water laag staat, kun je wel gemakkelijk veel mooie schelpen vinden op het strand. Lees hier welke bijzondere verhalen zich achter deze schelpen verschuilen.