Waarom zijn er zoveel soorten insecten?

Morgan Hoftijzer , 14 maart 2019

Insecten kruipen, krioelen, klimmen en vliegen vrijwel op elke plek. Geen wonder dat van alle diersoorten driekwart tot de insecten behoort. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 20.000 soorten. Over de hele wereld zijn er minstens een miljoen verschillende soorten insecten. Wat is hun geheim?

Hoeveel verschillende soorten insecten ken jij?

Er worden vaak fossiele insecten in barnsteen gevonden. Dit komt omdat insecten al 400 miljoen jaar bestaan.
Zacharie Grossen | Licentie: CC BY-SA 4.0

Handig gebouwd

Insecten hebben allemaal hetzelfde bouwplan: ze hebben een kop, een borststuk, een achterlijf, zes poten en meestal twee paar vleugels. Rondom het lichaam hebben ze een goede bescherming: het exoskelet. Met deze lichaamsbouw kunnen insecten enorm veel: zwemmen, vliegen, springen, graven en lopen. Insecten komen daarom ook op veel plekken voor en leven in verschillende omgevingen (biotopen): de grond, bomen, bloemen, planten, riolen, water, huizen en noem maar op. 

Ian_Redding, iStock, Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Groene zuringhaantje (𝘎𝘒𝘴𝘡𝘳𝘰𝘱𝘩𝘺𝘴𝘒 𝘷π˜ͺ𝘳π˜ͺπ˜₯𝘢𝘭𝘒). Kijk eens naar zijn lichaamsbouw. Zie je de kop, het lijf, de poten en de vleugels?

Elk insect zijn eigen plekje

Insecten leven dus op verschillende plekjes. Op een klein oppervlakte leven veel insectensoorten naast elkaar. Zo leven er op één vierkante meter bijvoorbeeld loopkevers, springstaarten, zilvervisjes en verschillende larven. De larven zitten in de grond en knagen aan wortels. De loopkevers leven boven de grond en eten graszaden of larven, slakken, wormen, spinnen, rupsen, bladluizen en andere insecten. Ook zijn sommige insecten afhankelijk van elkaar (symbiose). Rupsen van blauwtjes (vlinders) leven bijvoorbeeld in mierennesten. Dit zorgt er allemaal voor dat insecten naast elkaar kunnen leven en niet uitsterven. 

Wist je dat de ook de afmeting bijdraagt aan het succes van insecten? Juist omdat insecten zo klein zijn, kunnen er veel exemplaren op een klein oppervlak voorkomen. 

Veel jongen

Insecten zijn heel goed in voortplanten; ze krijgen niet alleen vaak, maar ook veel jongen. Een groot aantal hiervan sterft, maar alsnog overleven er veel. Deze jongen worden snel volwassen. Zodra de insecten volwassen zijn planten ze zich weer voort. Zo ontwikkelen zich in korte tijd veel insecten.

entomart, Wikimedia Commons | Licentie: CC BY
Deze rupsen van de hagedoornvlinder (π˜–π˜±π˜ͺ𝘴𝘡𝘩𝘰𝘨𝘳𝘒𝘱𝘡π˜ͺ𝘴 𝘭𝘢𝘡𝘦𝘰𝘭𝘒𝘡𝘒) komen net uit hun ei. Zie je hoeveel het er zijn?

Bedenk nog een andere eigenschap van insecten waardoor ze goed kunnen overleven? Tip: kijk bij dit artikel.

Veel soorten

De handige eigenschappen van insecten dragen bij aan de grote hoeveelheid insecten. Maar de grootste oorzaak dat er zoveel verschillende insectensoorten zijn is door het proces van evolutie. Insecten passen zich goed en snel aan verschillende omgevingen aan. Deze aanpassingen worden aan nieuwe generaties doorgegeven. Nieuwe soorten kunnen zo snel ontstaan. Insecten zijn hier al zo’n 400 miljoen jaar mee bezig. Geen wonder dat er dus zoveel verschillende soorten insecten bestaan.