Vinden we dinosaurussen in Nederland?

Niels Waarlo, 19 juni 2017

Gedurende het Mesozoïcum, de tijd tussen 250 en 66 miljoen jaar geleden, beheersten reptielen de aarde. In de lucht vond je vliegende reptielen en in de oceaan heersten zwemmende reptielen. Op het land domineerden de dinosaurussen, waarvan er al meer dan 1000 soorten beschreven zijn. Ook in Nederland kwamen reptielen voor, waaronder dino’s. Toch vind je ze hier veel minder dan in bijvoorbeeld Noord-Amerika. Nederland stond tijdens het laatste deel van de dinotijd namelijk onder water en dino’s zijn geen zwemmers. Je zult geen dino’s in je tuin vinden, omdat je in heel oude aardlagen moet zoeken. Zulke oude lagen heb je wel in de groeve van Winterswijk en de Sint-Pietersberg in Limburg.

Winterswijk: schattenland voor fossielen

Het gebeurt maar heel af en toe, maar er is wel eens een stukje van een aan een dinosaurus verwant reptiel gevonden in Nederland. Neem de Amotosaurus, een dier met een lange nek en afgeplatte zwempoten dat waarschijnlijk in zee vissen en schelpen ving. Hij was zo’n drie meter lang. Naturalis heeft een aantal wervels van dit dier in huis, bekijk de foto maar eens. Naast de Amotosaurus zijn er in Winterswijk delen van heel veel andere dieren uit de dinotijd gevonden. Bijvoorbeeld een Nothosaurus van ongeveer 240 miljoen jaar oud, een reptiel (maar geen dino) van ongeveer een meter lang. Hij leefde zowel op het land als in het water en joeg waarschijnlijk op vis.

Ga een keer op bezoek in Winterswijk: misschien vind je zelf wel een stuk dino!

Een dinosaurus uit Limburg

De Sint-Pietersberg in Limburg bestaat uit materiaal dat zo'n 70 miljoen jaar geleden werd afgezet, toen Nederland nog zee was. Toch is er ook hier een echte dino gevonden, die zoals alle dinosaurussen op het land leefde. Het gaat om een aantal botten en een stuk kaak van een Hadrosauriër, een plantenetende dino van ongeveer vier meter lang. Hij is verwant aan de Edmontosaurus, een dino met een soort eendenbek. De Hadrosauriër leefde op vlakke stukken land waar hij in kuddes rondliep. Op de een of andere manier is dit dier in zee terechtgekomen en daar gefossiliseerd. Hoe is dit gebeurd, denk je? Ook is de Sint-Pietersberg de vindplaats van het eerste reuzenreptiel ooit gevonden, de 15 meter lange maashagedis of Mosasaurus. De maashagedis is geen dinosaurus, maar vanwege zijn grootte en gevaarlijke kaken mag je hem best de T. rex van de oceaan noemen.

Welke overeenkomsten en verschillen vallen je op tussen de gebitten van de Maashagedis en T. rex?