Voor één van de beste trucs om insecten te vangen, heb je een stevige paraplu nodig. Je houdt hem ondersteboven onder takken van bomen of struiken en slaat daarna met een stok op de takken. Als je dat een paar keer doet,zul je zien dat je plu vol zit met beestjes. Kevers, wantsen, oorwormen, vliegen, spinnen, sprinkhanen, hooiwagens, noem maar op. Als je het in de duinen of op de hei doet kun je op deze manier zelfs kakkerlakken vangen. Vooral eiken en dennen leveren vaak een rijke buit op.
Waar zoek je?
Eigenlijk kun je overal zoeken. In het park, bij je in huis, hoog in de boom, onder stukken hout, midden op een grote plas, echt overal. De enige plek waar geen insecten leven is de zee. Zelfs op het strand kom je insecten tegen die leven van het aangespoelde zeewier.
Hoe zoek je?
Als je insecten wilt vangen, dan helpt het als je een beetje handig bent, goed kijkt en af en toe een beetje geduld hebt. Hier zijn vijf goede trucs die onderzoekers van Naturalis gebruiken.
Truc 2. Stenen en takken keren
Veel dieren leven op of in de bodem. Vaak schuilen ze overdag onder takken, stenen of boomstronken. Door deze om te keren kun je makkelijk insecten zoals kevers vinden, maar ook andere beestjes zoals miljoenpoten, duizendpoten en slakken.
Truc 3. Plastic bak
Heel veel dieren zitten tussen het bladafval of mos wat op de grond ligt. Doe een handvol daarvan in een bak, schud het uit en haal de grote stukken weg. Als je daarna een tijdje wacht zie je dat de dieren gaan rondlopen. Kevers en wantsen laten zich op deze manier goed vinden.
Truc 4. Bloemen en bijenhotels
De dieren die bloemen bezoeken, zoals vlinders en bijen, zijn misschien wel de meest opvallende insecten. Niet alle bloemen worden even vaak bezocht. Als je een tijdje rondkijkt zie je vanzelf welke bloemen veel insecten aantrekken. Bij een bijenhotel kun je veel bijen rustig bekijken. Ze vliegen af en aan met bouwmateriaal. Het leuke is dat er elke zomermaand weer andere dieren bij een bijenhotel te vinden zijn.
Truc 5. Flesval
Waterdieren vang je met een waternet. Zorg dan dat je een plastic bak bij je hebt om ze in te doen en te bekijken. Veel waterdieren zijn vlugge zwemmers en laten zich niet makkelijk vangen. Met een flesval lukt het wel. Snijdt met hulp van je ouders de bovenkant van een frisdrankfles en plaats die omgekeerd terug in de fles. Snijd daarna de onderkant van de fles en plaats met hulp van een elastiekje een stuk oud vitrage over die opening. Plaats op dezelfde plek een tweede elastiekje waarmee je een stukje hout of kurk vast maakt. Nadat de val in het water staat wacht je enkele uren of een dag. Dit is een heel goede manier om grote waterkevers of salamanders te vangen. Het werkt extra goed als je een stukje lokaas in de val plaats, een stukje vlees of kaas bijvoorbeeld.
Wat zit er in mijn bakje?
Wil je weten welke dieren je hebt gevangen dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de Dierenzoeker. Of je maakt een foto. Als je vervolgens naar Waarneming.nl gaat en daar kiest voor de optie “invoeren” geeft de website met behulp van beeldherkenning zelf een suggestie voor de naam. Foto’s maken van insecten is niet makkelijk, maar met een beetje geduld lukt het wel. Is het gelukt om een goede foto te maken, laat dan het beest weer los op de plek waar je hem hebt gevonden.