Vijf tips om de egel te helpen

Krista Leusink, 1 september 2021

Met zijn stekels lijkt de egel goed beschermd, maar helaas niet tegen alle gevaren. Het aantal egels in Nederland is de laatste jaren met de helft afgenomen. Tegen auto’s en robotgrasmaaiers werkt een vacht vol stekels niet. Ook is er steeds minder plek voor de egel om te wonen en te leven. Wat je kunt doen om de egel te helpen? Ontdek het met deze vijf tips.

Licentie: RM Getty Images

1. Maak rommel

Een keurig bloemperk of betegelde tuin is niks voor de egel. Egels houden van natuurlijke rommel. Laat blaadjes in de tuin liggen, daar komen insecten op af en die eet de egel graag. Een hoop bladeren onder een heg of struik is een beschutte plek voor de egel. Daar slaapt hij overdag of houdt een winterslaap. Heb je geen tuin? Maak dan een rommelhoekje in het park of op het schoolplein. Kies wel een rustig plekje. De egel wordt niet graag gestoord tijdens z’n slaap.

 

Lees ook: biodiversiteit verdient rommel

Licentie: RM Getty Images
Egeldrollen zijn zo’n 3 tot 6 cm lang. Zie je de dekschilden van kevers zitten?

2. Open een egelsnackbar

De egel eet insecten, slakken, wormen en soms jonge vogels, een ei of kikkers. Heb je een egel in je tuin of omgeving? Zet wat katten- of hondenvoer en water voor hem klaar. Let op: melk is níet goed voor egels. Bekijk hier hoe je een egel snackbar maakt, of lees de checklist.

Of er al een egel in je tuin scharrelt? Zoek naar sporen.

 

3. Maak een egelsnelweg

Zorg dat de egel op zijn nachtelijke snacktocht veilig en zonder obstakels door kan stappen. Staat er een schutting tussen jouw tuin en die van de buren? Maak een egelsnelweg door een gat in of onder de schutting te maken. 

De egel kan zwemmen, een kleine sloot is geen probleem, maar in vijvers kan de egel verdrinken vanwege de steile kanten. Zorg voor een plankje om uit de vijver te klimmen.

Wil je meer doen om de egel te helpen? Bekijk de DIY egelsnelweg en vraag een eigen egelpoortje aan.

 

Licentie: RM Getty Images
Egels kunnen zwemmen, maar maak het ze makkelijk om weer op de kant te komen.
Licentie: RM Getty Images
Een egelhuis van een oude kist.

4. Bouw een egelhuis

Superdeluxe is een egelhuis. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Bekijk hier hoe je het zelf maakt, of lees de checklist. Leg in het huis droge bladeren en zorg voor een ingang waar de buurkat niet doorheen past. De bewoner zul je overdag niet zien, dan slaapt hij. Een egel die overdag rondloopt hoeft niet ziek te zijn, maar het is een teken dat er iets niet goed is. Zo’n egel is het best af in een egelopvangcentrum.

Zie: adreslijst egelopvangcentra

Wat is in jouw buurt de beste plek voor een egelhuis?

5. Maak iedereen verliefd op de egel

Hoe meer mensen van de egel houden, hoe beter. Maak iedereen verliefd op de egel. Deel de foto en verspreid verwonderende egelweetjes. 

  • Hij snuift en smakt als hij eet.
  • De egel ruikt een prooi die drie centimeter onder de grond zit.
  • Egels maken heel veel kabaal bij de paring. De politie is gebeld door mensen die dachten dat er iemand in de knel zat of dat er mensen in hun tuin lagen te vrijen. 
  • De egel heeft wel zeven- tot achtduizend stekels.
  • Bij gevaar rolt de egel zich in drie seconden op tot een balletje.
  • De egel slaapt zo’n 18 uur per dag. 
Licentie: RM Getty Images

Wat ga jij doen om de egel te helpen?

Sterft de egel uit? | Zapp your Planet | NPO Zapp | Licentie: Alle rechten voorbehouden