Schlegels groefkopadder

Niels Waarlo, 9 mei 2017

Schlegels groefkopadder is een echte Naturalisslang. Hij is namelijk vernoemd naar de Duitse natuuronderzoeker Hermann Schlegel (1804-1884). Dat was een onderzoeker die jarenlang werkte aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het museum dat later Naturalis werd. Deze adder staat ook bekend als de wimpergroefkopadder. Als je naar zijn kop kijkt, zie je meteen waarom: de naar buiten stekende schubben bij zijn ogen lijken net wimpers. Sommige wetenschappers vermoeden dat ze de felgekleurde slang helpen zich te verstoppen (camoufleren), maar we weten het niet zeker. 

Onderdeel van:

Kun je zelf een functie bedenken voor de bijzondere wimpers van deze slang?

Hoe leeft Schlegels groefkopadder?

Deze slanke adder leeft in bomen en struiken, in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Daar eet hij onder meer hagedissen, boomkikkers, kleine vogels en knaagdieren. Die vangt hij door in een hinderlaag te liggen, soms wel dagen achter elkaar. Als een prooi dichtbij genoeg is, slaat hij razendsnel toe. Vervolgens houdt hij de prooi net zo lang vast tot die gestorven is door zijn krachtige gif.

Schlegels groefkopadder
Guillem Limia Russell | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Bloedstollend gif

Het gif van Schlegels groefkopadder is letterlijk bloedstollend: het zorgt ervoor dat bloed begint te klonteren. Daardoor ontstaan opstoppingen in de bloedbaan en krijgen spieren en organen niet genoeg bloed meer. Elk jaar sterven er tientallen mensen door. Dat komt vooral omdat de slang niet opvalt als hij zich verstopt tussen de bladeren. Daardoor komen mensen zonder dat ze het doorhebben zo dichtbij dat de slang aanvalt. Ondanks dit alles is de slang populair als huisdier. Snap jij dat?