Rustig grazen, of te grazen worden genomen?

Tom van den Top, 16 mei 2022

Hoe is het om de prooi van een leeuw te zijn? Constant alert zijn op een leeuw die uit het hoge gras kan springen. Hoe zorg je ervoor dat je niet gepakt wordt? Zeven manieren om als prooi te overleven.

1. Pas op voor de vrouwtjes

Als je vanuit je ooghoek een troep leeuwen op je af ziet komen, let dan vooral op  de vrouwtjes. Bij leeuwen is het namelijk zo dat de vrouwtjes vaak jagen en de mannetjes de troep beschermen. Het mannetje mag vervolgens wel als eerste eten wat het vrouwtje gevangen heeft.

Zou jij als leeuw liever op jacht gaan, of de troep beschermen?

2. Wees heel groot, of heel klein

Een leeuw is misschien niet per se geïnteresseerd in jou. Leeuwen jagen vooral op hoefdieren van gemiddelde grootte. Leeuwen willen graag een groot stuk vlees, zodat ze er met de hele troep van kunnen eten. Toch moet een prooi niet te groot zijn om te vangen. Wees dus extra op je hoede als je bijvoorbeeld een gnoe, buffel of zebra bent. Alleen olifanten en neushoorns lijken een maatje te groot.

AOosthuizen I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Lekker zo’n grote prooi, maar het wordt nog knap lastig voor dit mannetje om deze buffel te pakken te krijgen.

3. Maak dat je wegkomt

Als je ziet dat de leeuwen het op jou gemunt hebben, kun je maar beter zo snel mogelijk wegwezen. Leeuwen besluipen hun prooi en zetten een korte sprint in. Je moet wel echt snel zijn om een sprintduel te winnen. Leeuwen rennen namelijk wel 80 km per uur. Als je een springbok bent is dit geen probleem, maar als je niet zo snel bent zul je met iets anders moeten komen. 

Rumble Viral | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Kijk hoe een gazelle met een snelle reactie van een leeuwin weet te ontkomen.

KenCanning I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Iedere gnoe is een beetje beschermd doordat de grote kudde samen beweegt.

4. Blijf bij elkaar

Het kan slim zijn in grote kuddes te lopen. Als een troep leeuwen naar de kudde rent en de hele kudde op de vlucht slaat, moeten de leeuwen eerst kiezen wie ze te grazen nemen. Leeuwen werken in groepen en proberen een dier te isoleren. Vaak wordt hierbij de zwakste gepakt, maar dit is niet altijd het geval.

5. Blijf als jong in het midden

Binnen de kudde moet je je wel zorgen maken als je nog niet zo oud bent. Voor leeuwen is een pasgeboren jong een fijne prooi. Jonge dieren rennen niet altijd even goed en door een domme fout komen ze soms los van de kudde of groep. Blijf dus goed in het midden. Zebra’s hebben iets handigs: ze worden geboren met bijna volgroeide benen waardoor ze in het midden van een kudde niet gelijk opvallen.

Aberson I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Zie je dat de benen van het jonge zebra vrijwel even lang zijn als die van zijn moeder?

6. Geef elkaar rugdekking

Goed samenwerken met andere soorten is ook een aanrader. Giraffen zijn erg lang en zien dus van veraf wat er gebeurt. Zebra’s zijn heel oplettend en kunnen je dus snel waarschuwen. Zeker bij waterpunten kom je veel verschillende soorten tegen die samen alles in de gaten houden.

Lees hier hoe een ander diertje op de savanne een waarschuwingssysteem heeft bedacht:

Het waarschuwingssysteem van stokstaartjes

7. Pas je aan

Als je het stressvol vindt om steeds op te letten, graas dan wanneer de vijand slaapt. Veel dieren op de savanne zijn ‘s nachts of tijdens schemering actief omdat het overdag te warm is. Zo ook de leeuw. Sommige dieren zoals de gemsbok grazen dan vooral ook overdag, in de hoop dat ze geen leeuwen tegenkomen. Graas je overdag, dan loop je wel weer het gevaar om oververhit te raken. Nee, het is niet makkelijk als grazer op de savanne. 

Mlenny I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images
Op het heetst van de dag heeft deze gemsbok het lekker rustig. Hij moet wel oppassen dat hij niet uitdroogt.

Weet jij nog meer manieren om als prooi te overleven?

Wat kan dit knobbelzwijn het beste doen om te ontsnappen?
AndreAnita I iStock I Getty Images | Licentie: RF Getty Images