Het verschil tussen juffervrouwtjes en -mannetjes

Senne Roos, 13 april 2018

Mooi hè? Al die vliegende juffers. In alle kleuren en in allemaal verschillende maten. Het is magisch als je in een veld staat bij een beekje en er vliegen tientallen juffers langs. Vraag jij je wel eens af, wat nou een mannetje is of wat een vrouwtje?

Onderdeel van:

Hoe herken je een juffer?

Als een juffer voorbij vliegt denken veel mensen dat het een libel is. Een juffer heeft net als een libel vier vleugels en zes poten, maar er zijn ook veel verschillen. Juffers zijn bijvoorbeeld meestal kleiner en slanker, maar er zijn natuurlijk meer verschillen.

böhringer friedrich I Licentie: CC SA 2.5
Zie je de “zwarte vlek” op een weidebeekjuffer?

Mannetjes en vrouwtjes

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is moeilijk te zien wanneer ze vliegen. Misschien zie je dat sommige soorten juffers een grote, gekleurde vlek in hun vleugels hebben. Dat komt over het algemeen alleen bij mannetjes voor. Bij de mannetjes zijn de kleuren vaak veel opvallender, omdat zij daarmee indruk moeten maken op de vrouwtjes.

Verschil van dichtbij

Wanneer je toch een goed zichtbare juffer vindt, zie je het verschil beter. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben achterop hun achterlijf een soort grijpertjes. Deze zijn te vergelijken met een grijper van een grijpmachine op de kermis. De man heeft alleen twee grijpertjes méér dan het vrouwtje. Wanneer een stelletje paart, grijpt het mannetje daarmee namelijk het vrouwtje vast achter haar hoofd. Een juffervrouwtje heeft achterin het achterlijf een legboor. Zo’n legboor ziet er uit als een verdikking met een uitstekend puntje en zit aan de onderkant van het achterlijf. Hiermee zet het juffervrouwtje eitjes af in de omgeving van water. Daaraan herken je een vrouwtje.

Hans Hillewaert | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Aan het achterlijf van deze juffer zie je de grijpertjes
Bij het pijltje zie je de legboor van deze juffer
Boer Thomas

Naar buiten!

Met deze informatie gaat het jou zeker lukken om een mannetjesjuffer van een vrouwtjesjuffer te onderscheiden. Ga maar snel op onderzoek uit. Tip: Maak een mooie foto van een stilzittende juffer om de kenmerken te kunnen bestuderen. Libellen en juffers vangen met een insectennet is zonder vergunning niet toegestaan. Dat is vooral om deze mooie insecten te beschermen.