Het verschil tussen een juffer en een libel

Senne Roos, 13 april 2018

Je loopt door een weide en ziet allemaal beestjes vliegen. Het zijn libellen en juffers. Hoe herken je nu het verschil tussen een libel en een juffer? Het is niet heel moeilijk.

Onderdeel van:

Zithouding

Het voornaamste verschil is dat een juffer zijn vleugels dichtgeklapt op de rug heeft, als hij ergens op een takje of op een rietstengel zit. Een libel heeft juist zijn vleugels openstaan wanneer hij zit.

De ogen

Bij juffers staan de ogen ver uit elkaar. Ze lijken wel een beetje op hamerhaaien. Bij een libel zitten de ogen vaak vlakbij elkaar of zelfs tegen elkaar aan. Ook zijn de ogen van een libel vaak een stuk groter en zitten bovenop hun kop. De ogen lopen van boven op hun kop tot aan de zijkant van hun hoofd. Bij libellen kunnen de ogen ook uit elkaar staan, maar dan zijn ze nog wel dichter bij elkaar dan de ogen van een juffer.

De vorm

Een libel is vaak groot en heeft een fors achterlijf (dit heeft wat weg van een staart), terwijl een juffer juist klein is en een slank achterlijf heeft. Het komt wel voor dat een libelle een slank achterlijf heeft, maar dan is hij nog altijd een stuk groter vergeleken met de juffer. Het achterlijf van een juffer is in verhouding tot zijn lichaam vaak best lang, terwijl het achterlijf van een libel in verhouding tot zijn lichaam vaak kort is.

Kleuren

Zowel libellen als juffers hebben vaak prachtige en veel verschillende kleuren en patronen. Heidelibellen zijn bijvoorbeeld egaal geel, rood of zwart, terwijl Glazenmakers (ook libellen) mooie patronen vormen van blauwe, groene en bruine kleuren. Ook juffers zien er soms heel bijzonder uit. Beekjuffers zien er vaak donker uit en glinsteren zelfs in de zon, en Waterjuffers vertonen juist weer veel verschillende tinten blauw.  

Geslachtskenmerken

De geslachtskenmerken verschillen ook, vooral bij de mannen. Max Caspers, collectiebeheerder van de libellen bij Naturalis, legt het uit: “Helemaal achteraan het achterlijf zitten ‘grijpers’ bij zowel juffers, libellen, mannetjes en vrouwtjes. Het verschil tussen juffers en libellen is dat de juffersmannetjes vier van deze grijpers hebben en libellenmannetjes maar drie. De grijpers van de libellen zijn over het algemeen wel groter dan die van juffers en hebben bij sommige soorten wat weg van veren. De legboor die libellen- en juffervrouwtjes onderop hun achterlijf hebben, om eitjes na bevruchting mee af te zetten, verschilt nauwelijks.” Loop je de volgende keer door een weide, dan weet je het verschil tussen een libel en een juffer!

Zie je de lange grijpers van deze mannetjeslibel? Vergelijk ze maar eens met het achterlijf van de rode juffer bovenaan deze pagina!
Pixabay I Licentie: CC0