Gilamonster

Niels Waarlo, 23 mei 2017

Het gilamonster is een hagedis die in droge gebieden in Noord-Amerika leeft. Zijn monsterlijke naam belooft alvast niet veel goeds. Door zijn giftigheid en onvriendelijke uiterlijk heeft het gilamonster in het algemeen een slecht imago. Zo gaan er verhalen dat zijn adem dodelijk is, hij gif spuwt en in de lucht kan springen bij een aanval. Allemaal onzin. In werkelijkheid is hij zo traag dat hij nauwelijks een bedreiging voor mensen vormt. Sterker nog, het liefst ontwijkt hij ons.

Onderdeel van:

Wat voor functie zouden al die bobbels op zijn huid kunnen hebben, denk je?

Het gif van het gilamonster

Wanneer het gilamonster bijt, brengt hij gif dat hij aanmaakt in zijn onderkaak over. Die beet is weliswaar pijnlijk, maar in principe niet dodelijk voor mensen. Het grootste probleem als hij je toch te pakken krijgt, is dat hij niet snel loslaat. Zijn gif heeft de mensheid zelfs veel goeds gebracht. Een van de stoffen in het gif gebruiken we namelijk voor het maken van medicijnen tegen diabetes type 2, een vorm van suikerziekte. Het is een mooi voorbeeld hoe gif een gift voor de mens kan zijn.

(c) Naturalis I Door: Inge van Noortwijk | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Aquarel van het gilamonster

Bijzonder uiterlijk

Het gilamonster heeft een bijzonder uiterlijk, kijk maar naar de tekening hiernaast. Zie je al die bobbels op zijn huid? Dat zijn botplaatjes die samen een sterk harnas vormen. Ze zitten zelfs op zijn schedel. En er is nog iets bijzonders  aan dit dier: zijn dikke staart. Die gebruikt hij om vet in op te slaan, als energievoorraad. Zoals een kameel een bult heeft, zo heeft het gilamonster een bult aan zijn staart. Bedenk eens waarom juist deze twee dieren extra voorraden nodig hebben.

Dr. Freek Vonk met gilamonster
(c) Naturalis I | Licentie: Alle rechten voorbehouden