Druppelpad

Dirk-Jan Evers, 4 juli 2017

Een pad is een langzaam diertje dat je 's avonds wel eens voorbij ziet kruipen. Daar lijkt niks bijzonders aan. Nou, dat dacht je. Padden zijn namelijk giftig. Er is zelfs een pad die gif kan spuiten naar zijn vijanden. Deze druppelpad is de allereerste pad waarbij dit een paar jaar geleden is ontdekt. En dat terwijl hij al tweehonderd jaar bekend is bij wetenschappers. Zo zie je maar dat er in de natuur nog veel te ontdekken valt.

Onderdeel van:

Alle padden zijn giftig

Wanneer een pad zich bedreigd voelt, blaast hij zich vaak op. Hierdoor zet de pad druk op de gifklieren achter zijn ogen. Eigenlijk net als het oppompen van een waterpistool. Als een nietsvermoedende vijand in de pad bijt, persen deze onwillekeurig het gif naar buiten. De vijand krijgt door het gif dan een ontzettend vieze smaak in de mond. Zou hij daarna ooit nog een keer een pad op willen eten denk je?

(c) Carlos Jared I Licentie: alle rechten voorbehouden
Druppelpad schiet gif uit de poriën achter zijn ogen

Pad met een waterpistool

De druppelpad schiet als enige pad zijn gif weg. Dat doet hij door zich, net als andere padden, op te blazen. Als hij dan door zijn voorpootjes zakt en zijn gifklieren op een vijand richt, zet hij zelf druk op de klieren die het gif naar buiten persen. Zo schiet hij zijn gif in de richting van een vijand, alsof hij een waterpistool gebruikt. Het is dus de enige pad die zelf ook zijn waterpistool afschiet.

Hoe ver denk je dat een druppelpad zijn gif kan schieten?

Nederlandse padden

De wetenschappers die de pad onderzochten, zagen dat de pad zijn gif wel twee meter ver kon spuiten. Ver hè?!? De padden die in Nederland leven zijn ook giftig. Voor mensen is het gif licht prikkelend. Maar wanneer het in de mond of ogen terechtkomt, is het veel vervelender. Was dus altijd je handen wanneer je een pad hebt aangeraakt. Misschien zag je ooit een hond die thuis kwam met een schuimende bek. Dan kan het zijn dat hij probeerde om in een pad te happen. Door de vieze, bittere smaak van het gif, zal de hond vast en zeker geleerd hebben om niet meer in padden te bijten.