Roy Kleukers

insectenexpert
Krista Leusink, 19 november 2021

Welke pissebedden leven in Nederland? Hoe gaat het met de bijen? Leven er andere beestjes in een Friese dan in een Limburgse sloot? Bioloog Roy Kleukers helpt mee om dit soort vragen te beantwoorden.

Wat doe jij voor werk?

"Met mijn collega’s onderzoek ik welke soorten insecten en andere kleine beestjes er in Nederland leven, waar ze zich schuilhouden en of er in de loop van de tijd veranderingen zijn opgetreden in waar ze voorkomen. We denken dat er zo’n 20.000 soorten insecten in Nederland voorkomen, maar we weten niet precies hoeveel het er zijn. We ontdekken steeds weer nieuwe."

Licentie: Alle rechten voorbehouden
Papiervisje (Ctenolepisma longicaudata)
Licentie: Alle rechten voorbehouden
kleine bonte graswants (Leptopterna ferrugata)

Zo, dat is een hele klus. Hoe doe je dat?

"Alleen het hele land door om al die beestjes in kaart te brengen is onmogelijk! Ik ben directeur van EIS, het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden waar ik met een team van twaalf mensen werk. Wij ondersteunen wel 2.000 vrijwillige veldwerkers die buiten naar insecten kijken. Bij EIS delen we alle informatie. Ons kantoor zit in hetzelfde gebouw als Naturalis, we werken veel samen."

Wat heb jij ontdekt?

"Mijn leukste ontdekking was een nieuwe sprinkhaan in Nederland. Tijdens mijn studie biologie ben ik sprinkhanen gaan onderzoeken. Ik had al zo’n vermoeden dat ik het zuidelijk spitskopje, een soort sprinkhaan, een keer in Limburg tegen zou komen."

 

"Als gevolg van de klimaatverandering is het zuidelijk spitskopje vanuit het zuiden bij Limburg de grens overgestoken. Toen ik hem voor het eerst hoorde was ik toch verrast. Aan het geluid van een sprinkhaan hoor ik welke soort het is. Sprinkhanen herken ik beter aan hun geluid dan vogels. Mannetjes verleiden de vrouwtjes door mooi voor ze te zingen. Inmiddels hoor ik deze soort sprinkhaan ook in de buurt van Naturalis in Leiden."

Endegeest - Mannetje zuidelijk spitskopje zingend en zich verbergend.

Sprinkhanen zijn jouw lievelingsdieren, want?

"Ik vind alle insecten fascinerend, ze zijn zo verschillend! Ze zijn in alle vormen en kleuren en ze gedragen zich allemaal anders. Zodra je buiten bent kom je ze tegen en er zijn er ook die graag in huis komen zoals papiervisjes, kakkerlakken en vliegen. Daarnaast vind ik insecten leuk omdat we nog lang niet alles van ze weten, er zijn nog heel veel vragen waar we geen antwoord op hebben. Wantsen, sluipwespen of pissebedden hadden ook mijn lievelingsdier kunnen worden, maar hoe meer ik van sprinkhanen weet hoe leuker ik ze vind."

Welke insecten en andere ongewervelden zitten er in en om jouw huis? Bedenk waarvoor ze op die plek zitten. Gebruik www.dierenzoeker.nl om ze op naam te brengen.

Wat wil je graag bereiken?

"Ik wil zoveel mogelijk mensen enthousiast krijgen om mee te helpen met ons speurwerk. Er is al heel veel informatie beschikbaar, maar helaas nog op verschillende plekken; in boeken, tijdschriften en op verschillende websites. Ik wil graag alle informatie over insecten en andere ongewervelden voor iedereen toegankelijk maken. Hoe meer je weet, hoe leuker het wordt. Misschien zien mensen die zeggen niet van insecten te houden dan ook hun goede kanten! "

Wim Sonius I Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0

Meer informatie is te vinden op www.eis-nederland.nl/home!