Planten verleiden insecten met hun bloemen. Insecten brengen stuifmeel van de ene naar de andere bloem om de bloemen te bevruchten. Bloemen zijn een soort uithangborden van planten om insecten te lokken. Alle bloemen lijken te roepen: ‘Kom hier, ik heb het beste stuifmeel en de lekkerste nectar’. Er zijn talrijke soorten bloemen met verschillende vormen, geuren en kleuren. Bijvoorbeeld zonnebloemen die heel groot en opvallend zijn. Er zijn ook kleine en groene bloemen, zoals die van de esdoorn. Rozen hebben een hele sterke geur, maar er zijn ook bloemen die zo’n sterke geur niet hebben.
Wat is de beste tijd?
Bloemen bloeien niet allemaal in dezelfde tijd. In het vroege voorjaar zijn er weinig bloemen. De bloemen die dan bloeien vallen extra goed op. Denk bijvoorbeeld aan krokussen en sneeuwklokjes. Voor de meeste bloemen is het vroege voorjaar nog veel te koud. Deze bloemen bloeien pas als het warmer is en langer licht. In de zomer zijn er bloemen in overvloed. Die moeten hun best doen om op te vallen bij bestuivers. Gelukkig zijn er in de zomer niet alleen meer bloemen, maar ook meer insecten.
Massale aantrekkingskracht
Planten lokken insecten op verschillende manieren. Marco Roos, plantenonderzoeker bij Naturalis, vertelt daar meer over: “Sommige planten, vooral bomen, bloeien in één keer uitbundig. Ze hebben dan in korte tijd veel bloesem tegelijk. Zo trekken ze zoveel mogelijk insecten aan.” Voorbeelden hiervan zijn fruitbomen zoals appels, peren en kersen. Een bloeiende boomgaard laat dat in de lente niet alleen duidelijk zien, maar ook horen: ontelbare insecten bezoeken de bloemen.
Wie het langst bloeit, bloeit het best?
Andere planten zoals de stokroos hebben niet alle bloemen tegelijk open, maar één voor één. Deze plant heeft een heel lange stengel met daaraan veel bloemknoppen die van onder naar boven om de beurt openen. De bloemen zelf bloeien niet heel lang, maar omdat de plant veel bloemen heeft die na elkaar open gaan, kunnen insecten wel heel lang nectar en stuifmeel halen. Doordat de insecten steeds terug blijven komen, is de kans op bestuiving groot en worden zaden gemaakt.