Rivieren: Water naar de zee dragen?

Werner Hendriks, 13 februari 2021

Overal op aarde kom je rivieren tegen. Sommige rivieren hebben zo nu en dan maar héél weinig of zelfs géén water. Maar de meeste hebben altijd water. Zoals de Rijn en de Maas, twee rivieren in Nederland.

Hoe komt het dat rivieren blijven stromen? Spelen rivieren een rol in de natuur of dragen ze alleen water naar de zee?

Onderdeel van:

De Amazone, de rivier met het meeste water. Geen wonder: de regen valt hier met bakken uit de lucht.
lubasi I Licentie: CC BY-SA 2.0 | Licentie: CC BY-SA 2.0
Een heel ander verhaal: De Nijl. In Egypte stroomt deze rivier - de langste ter wereld - door een kurkdroge woestijn. Alleen vlakbij de Nijl groeien veel planten.
NASA - Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC | Licentie: CC BY

Zoek eens op waar de Nijl stroomt. Zijn er meer grote rivieren in woestijnen?

Rivierwater komt uit de zee

Bijna al het water op aarde zit in de oceanen en zeeën, samen 97%. De rest van het water bevindt zich in de lucht en op de continenten. Water stroomt niet omhoog. Het lijkt dus logisch dat het water op de continenten niet uit de oceanen komt. Toch is dat wel het geval!

CIA | Licentie: CC0
Bijna al het water op aarde zit in de oceanen en zeeën.
Werner Hendriks | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
De verschillende toestanden van water.

De wisseltrucs van water

We kennen water vooral als vloeistof.

Als water afkoelt, verandert het in ijs.

Als water warm wordt, doet het de “verdwijntruc”:het wordt een onzichtbaar gas.

We noemen dat waterdamp.

Wist je dat je waterdamp in de lucht zelf zichtbaar kon maken? Probeer het uit op een warme zomerdag. Pak een koud glaasje drinken en neem het mee naar buiten. Wat gebeurt er met de buitenkant van je glas?

Van water naar water…

De warmte van de zon zorgt ervoor dat het water van de oceanen verdampt. Hoe warmer het is, hoe sneller dat gaat. Het zout van de zee verdampt niet, daarvoor moet het nog veel warmer zijn. De zoete waterdamp stijgt samen met lucht op in de dampkring. Hoe hoger in de dampkring, hoe kouder het wordt, ook al schijnt de zon. De waterdamp koelt af. De damp wordt weer water. Er verschijnen wolken. De wolken bestaan uit piepkleine waterdruppels die blijven drijven op de opstijgende lucht.

Wind, regen en sneeuw

De wind zorgt ervoor dat een deel van de wolken boven het land terechtkomt.

Als er in een wolk heel veel kleine druppeltjes zitten, plakken die aan elkaar. Soms is het daarboven zo koud dat ze bevriezen. De grote druppels of sneeuwvlokken vallen naar beneden: het regent of sneeuwt. Zo komt het water toch op de continenten. Vroeg of laat komt een flink deel van dit zoete water in de rivieren.

Silvie DT - YouTube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

De kringloop van het water. We hebben te maken met een kringloop: het water gaat vanuit de zee, via de lucht naar het land en komt weer terug waar het vertrokken is. Zonder deze kringloop zouden de continenten verdrogen. Of de zeeën en oceanen zouden helemaal verdampen. Het is dus géén “water naar de zee dragen”!

Kun jij vinden waar de Rijn begint? En waar begint de Maas? Tip: gebruik google maps.

Nog even terug naar de Amazone

Hans ter Steege, onderzoeker bij Naturalis en kenner van het Amazonegebied vertelt:

“De helft van de regen die ergens in de Amazone valt, verdampt ook weer. Zo houdt het bos de regen in stand en ontstaat een enorme snelweg van water in de lucht. Deze snelweg van water vormt een enorm luchtmeer in het westen van de Amazone en buigt dan af naar het zuiden waar zij de landbouwgebieden van midden Brazilië en Bolivia water geeft. Zonder Amazone-bos geen luchtrivier en geen landbouw. Zo belangrijk is het bos.”

 

Hans ter Steege | Licentie: Alle rechten voorbehouden
Hans ter Steege

Heb jij wel eens water naar de zee gedragen?