Hyena’s, aardwolven en wilde honden: samenleven op de savanne

Niels Kerstes, 28 januari 2019

In Kenia en Tanzania leven drie diersoorten die veel op elkaar lijken: de gestreepte hyena, de aardwolf en de Afrikaanse wilde hond. Hoe leven deze dieren samen? Eten ze elkaars voedsel op, of hebben ze ieder een eigen manier gevonden om aan hun eten te komen?

Onderdeel van:

Gestreepte hyena’s zijn aaseters

Gestreepte hyena’s zijn helemaal aangepast aan het eten van aas. Ze houden van het vlees van grote planteneters als zebra’s, gnoes en gazellen. Ook als al het vlees al door andere dieren is opgepeuzeld, zijn gestreepte hyena’s blij als ze een dood dier vinden. Dan eten ze namelijk de botten op. Daar hebben ze het perfecte gereedschap voor. Met hun krachtige kaken en grote tanden breken ze de botten met gemak. Gestreepte hyena’s eten naast aas ook fruit en insecten. Soms vangen ze kleinere dieren, zoals schapen en hagedissen.

Het lijken wel broertjes: links een aardwolf, rechts een gestreepte hyena.
WikimediaCommons - Dominik Käuferle / Dr. Shamshad Alam | Licentie: CC BY-SA 3.0

Aardwolven eten termieten

Aardwolven lijken sterk op gestreepte hyena’s. Net als zij horen aardwolven bij de hyenafamilie. Toch zijn aardwolven op één punt heel anders dan de andere hyenasoorten. Ze hebben namelijk een totaal ander dieet. Aardwolven eten vooral termieten. Die termieten likken ze op met hun platte, plakkerige tong. Zo kunnen aardwolven duizenden termieten per nacht opeten. 

Aardwolven lijken misschien zoveel op gestreepte hyena’s om andere dieren af te schrikken. Er zijn maar weinig dieren die het aandurven een gestreepte hyena aan te vallen. Wetenschappers zijn er nog niet over uit of dit echt de oorzaak is dat de dieren op elkaar lijken. Misschien wel simpelweg omdat ze van dezelfde voorouder afstammen.

WikimediaCommons - JMK | Licentie: CC BY-SA 3.0
Het favoriete eten van de aardwolf: termieten
Een aardwolf bij een termietenheuvel. Een berg smakelijke hapjes!
GettyImages - iStock- Binty | Licentie: RF Getty Images

Wilde honden zijn jagers

Afrikaanse wilde honden zijn geen aaseters en eten ook geen termieten. Terwijl gestreepte hyena’s en aardwolven vaak alleen op zoek naar voedsel gaan, trekken wilde honden er samen op uit om aan eten te komen. Groepen wilde honden vangen prooien die een stuk groter kunnen zijn dan zijzelf: impala’s of oude of gewonde zebra’s bijvoorbeeld. Wilde honden achtervolgen hun prooi tot deze is uitgeput. Zo’n achtervolging houden ze kilometers lang vol.

Een groep Afrikaanse wilde honden met een verse prooi
GettyImages - iStock - burroblando | Licentie: RF Getty Images

Iedereen doet zijn ding

Het is maar de vraag of deze drie diersoorten elkaar vaak tegenkomen. Zo gaan aardwolven vooral ‘s nachts op zoek gaan naar termieten, terwijl Afrikaanse wilde honden vooral overdag jagen. Aardwolven verschuilen zich overdag in holen die door andere dieren, zoals aardvarkens, gegraven zijn. Hoewel de drie diersoorten erg op elkaar lijken, zijn hun levens dus toch heel anders. Deze dieren zitten elkaar dus weinig in de weg. Sterker nog: ze hebben misschien wel wat aan elkaar. Zo zullen hyena’s de restjes van de prooien van wilde honden niet laten liggen.