Door de opwarming van het noordpoolgebied smelt de sneeuw steeds vroeger en komen de grote aantallen insecten steeds eerder in het jaar. Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige kanoeten dan in de problemen komen. Ze komen laat aan in het broedgebied om hun eieren te leggen. Kanoeten die laat uit hun ei komen, vinden minder insecten. Ze groeien daardoor minder hard, ze krijgen kortere snavels en blijven kleiner. ‘Klein maar fijn’ is een bekend gezegde, dus wat is het probleem zou je zeggen.
Wat is een voedselkringloop?
Een voorbeeld van een voedselkringloop dicht bij huis: de boterbloem. Die staat op één plek en neemt voedsel op uit de grond en de lucht. De boterbloem wordt gegeten door een planteneter zoals de tuinslak. Groene kikker eet tuinslak, blauwe reiger eet kikker. Gaat de reiger dood, of als hij poept dan eten vliegenzwammen, schimmels en insecten de resten op. Schimmels maken mineralen die de boterbloem weer opneemt om te groeien. Zo vormen deze planten, dieren en schimmels samen een voedselkringloop.
Verschillende rollen voor de kanoet
Kanoeten eten insecten, schelpdieren en soms ook zeegras. In het poolgebied bestaat het voedsel van de vogels uit insecten en hebben ze dus rol van vleeseter in de voedselkringloop. De meeste kanoeten komen in hun broedgebied aan, precies als er veel insecten zijn. Als de jongen uit het ei komen is er genoeg eten om goed te groeien. Aan het eind van de korte poolzomer verdwijnen de insecten en gaan de vogels op de vleugel richting Afrika. Daar zoeken ze met hun lange snavels naar kleine schelpdieren die enkele centimeters onder de grond leven. De favoriete lekkernij van de kanoet is Loripes lucinalis, een klein tweekleppig schelpdier dat lijkt op het Nederlandse nonnetje. Maar als het moet eten de kanoeten ook zeegras en vervullen ze dus ook rol van planteneter.
Nou, dat komt als de kanoeten gaan overwinteren in Afrika. Een lange snavel is daar heel belangrijk voor het vangen van hun favoriete schelpjes. Een te korte snavel komt niet diep genoeg om het voedzame hapje op te pikken. Kanoeten met een korte snavel zijn dan aangewezen op een dieet van zeegras. Kortom, de hogere temperatuur op de noordpool heeft niet alleen invloed op de insecten. Via de kanoet wordt de voedselkringloop ook in Afrika verstoord.