Gabonpofadder

Niels Waarlo, 23 mei 2017

De gabonpofadder is de grootste van alle pofadders, een groep met slangen die zichzelf op kunnen poffen terwijl ze hard sissen. Hij kan bijna twee meter lang worden en is voor zijn lengte heel dik. Bekijk bijvoorbeeld die brede kop eens. Daarnaast heeft hij de langste giftanden van alle gifslangen! Sommige gabonpofadders hebben hoorntjes op hun neus. De functie hiervan is wetenschappers niet helemaal duidelijk. Kun jij een idee bedenken waarvoor ze zijn?

Onderdeel van:

Enorme giftanden

Een van de redenen waarom adders bijzonder zijn, is dat ze grote giftanden hebben. Die van de gabonadder worden wel 5 cm lang. De giftanden zijn zelfs zo groot, dat de slang ze moet inklappen, anders kan zijn bek niet dicht. Ze zitten dan ook met een soort scharnier vast aan het gehemelte. De tanden klappen alleen uit wanneer de adder zijn bek opentrekt om aan te vallen. Het gif dat in deze tanden wordt gepompt, zit opgeslagen in speciale klieren achter de ogen van de slang. Dat gif is op zichzelf niet zo sterk, maar de gabonpofadder heeft zulke grote gifklieren dat hij heel veel gif in zijn prooi kan spuiten. Daarom is deze adder toch gevaarlijk.

Zijn gabonpofadders agressief?

Gelukkig is de gabonpofadder normaal gesproken niet agressief tegen mensen. Hij valt alleen aan als hij zich heel bedreigd voelt, bijvoorbeeld als je per ongeluk op hem stapt. Dat komt wel eens voor omdat de slang goed gecamoufleerd is. Je ziet hem bijna niet liggen op een met bladeren bedekte bodem. Zoals alle gifslangen gebruikt hij zijn gif vooral om zijn prooi te vangen. Dat doet hij meestal vanuit een hinderlaag. De gabonpofadder ligt lange tijd te wachten tot er een prooi voorbij komt, die hij vervolgens razendsnel aanvalt. Het gaat dan voornamelijk om vogels en kleine zoogdieren als konijnen en ratten. Begrijp je nu ook waarom gabonpofadders zich zo goed verstoppen?

Kun je beredeneren of de gabonpofadder met zijn tanden ook in hardere prooien bijt, of juist alleen in zachte?

Valentin van HeckeĀ I Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0

3d scan van de schedel van de gabonpofadder. 

Leen Zuydgeest I Naturalis | Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

De gabonpofadder heeft de langste giftanden van alle gifslangen!