Een zuurder wordende oceaan
Je drijft heerlijk in de zee en ineens krijg je een hap water binnen. Snel spuug je het zoute water uit, wat smerig! Wist je dat wetenschappers hebben ontdekt dat de oceaan steeds zuurder wordt? Het water is niet zo zuur dat je het kunt proeven, maar sommige dieren zoals zeevlinders, merken het wel. Hoe wordt een oceaan zuurder en welke gevolgen heeft het?
Onderdeel van:
Wat is het gevolg van een zuurdere oceaan?
Om te ontdekken wat het gevolg is van oceaanverzuring onderzoekt Lisette Mekkes van Naturalis de opbouw van huisjes van zeevlinders. “Zeevlinders zijn heel kleine slakjes met een schelpje van kalk”, legt Lisette uit. “Ze worden gegeten door vissen, vogels en walvissen. Zeevlinders zijn interessant om te onderzoeken, want hun huisjes van kalk worden als allereerste aangetast door het zuurdere water.”
Lisette ziet dat de huisjes van zeevlinders dunner worden in zuurder water. “Dit betekent dat de zeevlinders nu al moeite hebben met het bouwen van hun huisjes”, zegt Lisette. “Het kan een aanwijzing zijn voor de toekomst, als er nog meer CO2 in de lucht en uiteindelijk in de zee komt. We weten niet of de zeevlinders kunnen overleven zonder huisje, maar als ze uitsterven is dat niet alleen vervelend voor de zeevlinders zelf. De vissen, vogels en walvissen hebben dan ook minder te eten.”
Deze onderzoekers weten hier wel wat van
-
Katja Peijnenburg
planktononderzoekerWeet wel iets over:- plankton
- zeebiologie