De vier meest talentvolle rondhangers

Krista Leusink , 17 oktober 2018

Op de kop aan het klimrek of languit op de bank, mensen hangen graag rond. Drie dieren en een plant blinken uit in rondhangen en dat is voor hen van levensbelang!

Onderdeel van:

Luiaard

Een luiaard is gebouwd om zijn hele leven ondersteboven aan een tak te bungelen. Hij heeft geen normale handen, maar een soort kromme haken die om de tak passen. Een luiaard beweegt heel traag en daardoor valt hij niet op. In plaats van weg te rennen voor snelle roofdieren, zoals arenden en jaguars, blijft dit dier lekker hangen. Hij is een kampioen in verstoppen. Niemand die hem ziet!  

Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Luiaard (Bradypus tridactylus)
Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Slapende vleermuizen (Myotis blythii)

Vleermuis

Je ziet ze niet, je hoort ze niet. De meeste vleermuizen eten ‘s nachts en rusten overdag. Ze slapen ondersteboven hangend aan hun achterpoten. Die poten gaan op slot zodat de vleermuis niet kan vallen. Een hangende vleermuis doet bij gevaar zijn poten snel van het slot af om makkelijk weg te vliegen. Hij hoeft zich maar te laten vallen, z’n vleugels open te slaan en weg is hij. Voor extra veiligheid hangen vleermuizen op plekken waar vijanden niet makkelijk bij komen. Een grot, ruïne of zolder is een goede hangplek voor vleermuizen. Het is daar koud en vochtig zodat de vleermuizen niet uitdrogen.

 

Gekko

De absolute kampioen rondhangen is de gekko. Dit dier kan zelfs ondersteboven aan een spekglad plafond hangen. Al heel lang wilden wetenschappers weten hoe dat kan: gebruikt het beestje plakkerig slijm? Zuignapjes? Haakjes? het geheim van de gekko is pas ontdekt na de uitvinding van de elektronenmicroscoop. Onder de voetzolen van het dier zitten miljoenen piepkleine haartjes die aangetrokken worden door de moleculen van het oppervlak waarop de gekko loopt. In de natuur loopt een gekko niet over muren of plafonds, maar rent hij op en neer in bomen op zoek naar insecten. Zijn prooi is nergens veilig, met zijn supervoetzolen komt de gekko overal.

Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Gekko (Gekko gecko)
Licentie: CC BY-NC-SA 4.0
Klit (Arctium)

Klit

De uitvinder van het klittenband kreeg na een wandeling de stekelige bolletjes van de klit haast niet van zijn kleren en uit de vacht van zijn hond. Die bolletjes zijn de vruchten van de klit. In die vruchten zitten zaadjes waar nieuwe klitten uit kunnen groeien. Door haakjes blijven de vruchten heel goed hangen en dat is handig voor de plant. De klit laat dieren de zaden verspreiden. De vruchten blijven in de vacht van een dier hangen. Zo gaan de zaden op reis, ze krijgen gratis vervoer naar een andere plek.

Er bestaan nog meer hangende planten en dieren. Denk aan een spin in haar web, een aap aan een tak of een liaan aan een boom.

Noem nog meer planten en dieren die hangen. Waarvoor hangen zij eigenlijk?