Antarctisch krill

Marieke van Ooijen, 19 februari 2021

In het water rond de zuidpool leven piepkleine diertjes, Antarctisch krill. Deze diertjes dobberen rond in het ijskoude water. Ze verzamelen hun voedsel onder ijsschotsen. Zelf zijn ze een lekkernij voor blauwe vinvissen. Wat zijn dit voor beestjes?

National Geographic - YouTube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Dronebeelden van een blauwe vinvis die krill vangt.

Hoe ziet krill er uit?

Antarctisch krill ziet eruit als kleine garnaaltjes met grote zwarte ogen. Toch zijn het geen garnalen. De kieuwen waarmee ze ademen zitten bij krill aan de buitenkant van het lijf. Bij garnalen aan de binnenkant. Antarctisch krill zijn beestjes van de soort Euphausia superba. Meestal zijn ze één of twee centimeter groot. Hun pantser is doorzichtig. Ze zwemmen met tien zwempoten. Daarnaast hebben ze ook speciale poten om zich mee te wassen en om mee te eten.

ConstantinCornel -iStock-GettyImages | Licentie: RF Getty Images
Een ingezoomde foto van het oog van krill. Hoe denk jij dat zo’n beestje de wereld ziet?
Hoeveel pootjes tel jij?
pilipenkoD - iStock- GettyImages | Licentie: RF Getty Images
De kleine uitsteekseltjes die lijken op vingers zijn de kieuwen van krill.
Dr. Russell R. Hopcroft, Institute of Marine Science, University of Alaska Fairbanks | Licentie: CC BY-SA 3.0

Van eitje tot beestje

Krill kan wel tien jaar oud worden. Dat is best oud, want krill is het lievelingsmaaltje van veel dieren zoals pinguïns, vissen en walvissen. Een vrouwtje legt per keer 10.000 eitjes die het mannetje dan bevrucht. De eitjes zakken daarna langzaam naar de bodem van de oceaan. Na tien dagen komen de eitjes uit. Zodra de larven uit hun eitjes komen, zwemmen ze weer helemaal omhoog. Als ze eenmaal boven zijn, gaan ze net als hun ouders plantaardig plankton eten, want onder het ijs groeien algen. In de zomer groeien de algen beter dan in de winter, omdat er in de winter minder zonlicht is. Na twee jaar zijn de krill larven volwassen en kunnen ze zelf eitjes gaan leggen.

Hoe zou jij het vinden om onderwater algen van het ijs te likken?

Wist jij dat Antarctisch krill heel lang zonder eten kan?

National Oceanic and Atmospheric Administration - Cloud.Tube - YouTube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Antarctisch krill is bijzonder, ze kunnen zelfs een hele tijd zonder eten! Ze kunnen de wintermaanden overleven door hun lichaam kleiner te maken. In de wintermaanden zijn er minder algen om te eten. Met een kleiner lijf gebruikt hij veel minder energie.