In dit filmpje kun je de klikgeluiden horen. Probeer het aantal klikgeluidjes eens te tellen!
Behendige zwemmers
De Orinocodolfijn wordt ook wel roze dolfijn, Amazonedolfijn of in het Portugees boto genoemd. Hij verschilt qua bouw veel van andere dolfijnen. Zijn rugvin is een stuk lager. Hierdoor zwemt de Orinocodolfijn makkelijk ondersteboven langs de rivierbodem. De botten in de nek van de meeste dolfijnen zijn aan elkaar gegroeid. Bij de Orinocodolfijn zijn deze botten los van elkaar, waardoor hij zijn hoofd een kwartslag kan draaien. In combinatie met zijn handige brede buikvinnen, zorgt dit ervoor dat deze dolfijn goed stuurt tijdens het zwemmen. Handig wanneer het bos tijdens het regenseizoen onder water staat en de dolfijnen tussen de bomen door moeten zwemmen.
Een bol hoofd is handig
Op zijn voorhoofd heeft de Orinocodolfijn een meloen. Niet het fruit natuurlijk, maar een bolvormig orgaan dat alleen tandwalvissen hebben. De meloen is enorm belangrijk voor dolfijnen, omdat hij helpt bij echolocatie. Wel zo handig in het bruine troebele water. Maar het water is vaak heel ondiep en zit vol met stronken, wortels en stammen van bomen. Het geluid dat ze uitzenden ketst dus overal tegenaan en komt van alle kanten terug. Hierdoor kunnen de dolfijnen in de war raken. Om deze reden gebruiken Orinocodolfijnen zwakke klikgeluiden in plaats van hardere klikgeluiden zoals de meeste dolfijnen. Alleen als iets dichtbij genoeg is weerkaatst het het geluid. Om alsnog alles in hun omgeving te horen maken Orinocodolfijnen tot wel tachtig klikjes per minuut. Dit is veel meer dan de dolfijnen die in oceanen zwemmen doen.
Niet altijd roze
Hoewel Orinocodolfijnen roze rivierdolfijnen genoemd worden, zijn ze niet altijd roze gekleurd. Pasgeboren en jonge Orinocodolfijnen zijn vaak donkergrijs. Als de dolfijnen ouder worden verandert deze kleur in lichtgrijs tot roze. Niemand weet precies waardoor de dolfijnen verkleuren. Onderzoekers denken dat de kleur wordt beïnvloed door verschillende dingen, waaronder zonlicht, gedrag en voedsel. Een theorie is bijvoorbeeld dat de Orinocodolfijn rozer wordt na een gevecht. De nieuwe huid die na vechten gevormd wordt, heeft een roze kleur. Dat zou verklaren waarom vooral mannetjes vaak erg roze gekleurd zijn. Ook hebben Orinocodolfijnen veel bloedvaten vlak onder hun huid liggen. Dit zorgt ervoor dat, wanneer de dolfijnen enthousiast zijn, hun huidskleur felroze kan worden. Dit is vergelijkbaar met wanneer mensen blozen, dan krijgen onze wangen ook een roze kleur.