Schedel en onderkaak

Matthijs Graner, 5 januari 2022

Op deze pagina kun je jouw gevonden bot determineren (op naam brengen). Heb je geen schedel of onderkaak? Klik dan hier voor het volledige overzicht van botgroepen.

De kop van een zoogdier bestaat uit twee delen: de schedel en de onderkaak. Kijk goed naar de vorm van het bot(deel) en maak een keuze uit de twee opties hieronder. Onderaan deze pagina vind je foto's van enkele gehele schedels. Welk bot heb je gevonden?

Schedel en onderkaak in het skelet van een rund.
Erik-Jan Bosch I Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Bas Blankevoort I Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Schedel rund.

Schedel

De schedel is tweezijdig symmetrisch en is dus aan beide zijden gelijk als je het van voor bekijkt. De schedel biedt in de bolle achterkant ruimte voor de hersenen, heeft twee grote gaten voor de ogen en in het midden een neusgat die veelal in een snuit vooruit steekt. Onder de dunne jukbeenderen aan de zijkanten, lopen de kaakspieren die in verbinding staan met de onderkaak.

Denk je een schedel te hebben gevonden? Klik hier om te onderzoeken van welk dier het is.

Onderkaak

De onderkaak is fragiel en vind je bijna nooit compleet terug. Als je geluk hebt zitten er nog één of enkele tanden/kiezen in, maar ook als dat niet zo is, kan de onderkaak makkelijk herkend worden door de gaten in de kaak waar de tanden en kiezen ooit zaten. De achterkant van de onderkaak wijst omhoog. Hier zitten de kauwspieren aan vast die de schedel en onderkaak bij elkaar houden.

Denk je een onderkaak te hebben gevonden? Klik hier om te onderzoeken van welk dier het is.

Bas Blankevoort I Naturalis | Licentie: CC BY-NC-ND 4.0
Onderkaak rund.

Let op: als je een schedel(fragment) of onderkaak met kiezen hebt gevonden, dan is het makkelijker om aan de hand van de kiezen te bepalen om welke diersoort het gaat. Gebruik hiervoor deze determinatietabel.