De nijlkrokodil is één van de gevaarlijkste jagers van Afrika

Anne Hensen, 6 juni 2019

De nijlkrokodil ziet er misschien langzaam uit, maar is het zeker niet. Dit gevaarte is de nachtmerrie van veel vissen en landdieren! Met een zwemsnelheid tot 35 km per uur en een lengte van soms wel 6 meter is hij menig prooidier te snel af. Wie de nijlkrokodil over het hoofd ziet, is het haasje. 

Een geduldige jager

In zijn leven jaagt de nijlkrokodil op veel verschillende prooien. Als kleintje houdt hij het op insecten en waterspinnen. Wanneer de krokodil opgroeit, stapt hij over op grotere vissen. Meterslange volwassenen hebben hun maag pas vol na het eten van grote prooien, zoals zebra’s, antilopes of soms zelfs mensen. Een krokodil kan een aantal maanden zonder voedsel. Rustig wacht hij in het water totdat landdieren komen drinken of het water oversteken. Een krokodil ziet er met zijn geschubde huid bijna uit als een boomstam. Zo wordt hij makkelijk over het hoofd gezien. Wanneer een onvoorzichtig dier te dichtbij komt, slaat de krokodil toe en sleurt zijn prooi mee onder water. 

Wat kun je als prooi het beste doen om niet opgegeten te worden door de nijlkrokodil?

Zou jij deze krokodil herkennen die stilletjes in het water ligt?
Barnard Dupont | Licentie: CC BY-SA 2.0

Verteren met stenen

De nijlkrokodil verslindt enorme beesten. Hij kan tot de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer opeten. Wie goed naar de bek van een krokodil kijkt, ziet geen kiezen. Hoe maalt een krokodil dan grote hoeveelheden voedsel klein? Voordat de krokodil gaat jagen eet hij expres stenen op. De stenen in zijn maag helpen hem met het fijnmalen van het voedsel.

Alle tanden van de nijlkrokodil zijn scherp. Kiezen heeft hij niet
Bernard Dupont | Licentie: CC BY-SA 2.0

Levensloop

Anders dan zijn naam zegt, komt de nijlkrokodil niet alleen in de rivier de Nijl voor, maar in bijna alle delen van Afrika waar meren en rivieren zijn. Naar schatting kan een krokodil in het wild wel 70 tot 100 jaar oud worden. Een vrouwtje legt 50 tot 60 eieren per keer die ze daarna bewaakt. Krokodillen worden vaak in groepen gezien. Als kleintjes zijn ze een makkelijke prooi voor roofdieren, zoals leeuwen en luipaarden. Ook volwassen krokodillen liggen vaak samen, lekker badend in de Afrikaanse zon. Dit doen ze om hun temperatuur op peil te houden, want koudbloedige reptielen kunnen dit zelf niet. 

Deze krokodil is aan het baden in de zon. Zijn bek is open om zijn hoofd koel te houden.
Sarah McCans | Licentie: CC BY-SA 2.0